שמאי מקרקעין מתמחה בהערכת שווים של נכסי נדל"ן שונים, בהתאם למצבם, למיקומם ולפוטנציאל הגלום בהם. ההערכות האלה משמשות את בעלי הנכס, וגם את המעוניינים לרכוש או לבצע בו שינוי. בין היתר, ההערכות השונות המבצע שמאי מקרקעין מהוות גם מסמך משפטי בעל תוקף חוקי. בית המשפט מסתמך על חוות דעתו של השמאי על מנת להכריע את הדין בנושאים שונים הקשורים לנכסים ולמגרשים. מעבר לכתיבת חוות דעת לבית משפט, מוזמן לעתים שמאי המקרקעין אל בית המשפט על מנת להעיד בנושא.
למה כדאי לשים לב כאשר בוחרים שמאי מקרקעין לצורך חוות דעת לבית המשפט?
נתינת חוות דעת מקצועית על שווי נכס היא תחום התמחות מקצועי של שמאי המקרקעין, אך מעבר לבית המשפט מחייב הכרות עם התחום המשפטי. מדוע? כיוון שחוות דעתו תוכל להשפיע, ולעתים אף להכריע את הדין במשפט, על השמאי שבחרתם להכיר את החוקים הקשורים לנושא המשפט. מעבר לכך, נדרש ממנו להכיר גם נושאים משפטיים מקושרים ורלוונטיים, וגם תקדימים העוסקים בנושא המשפט, שיוכלו לסייע לו בתביעה. כלומר, כשניגשים אל שמאי מקרקעין מתוך מטרה להגיע עם חוות דעתו אל בית המשפט, יש לוודא שהרקע שלו בתחום עשיר ומבוסס. כמו כן, כיוון שבסופו של דבר יש סיכוי גבוה לכך שיזומן בסופו של דבר להעיד, מומלץ לבדוק מהי הכשרתו של השמאי, ומהו נסיונו הקודם במשפטים.
חוות הדעת, מתוקף קבילותה בבית המשפט, חייבת להיות נאמנה למציאות, ולפרט את כל המידע הרלוונטי, שלילי או חיובי. השמאי מחוייב גם לנמק עבור השופט את לבטיו בעת כתיבת חוות הדעת. על פי תקנות שמאי המקרקעין, חוות דעת משפטית חייבת לכלול 9 סעיפים על מנת שתהיה תקינה וקבילה בבית המשפט:
- זיהוי הנכס – תיאור פרטני של מיקום הנכס, ייעודו, גודלו, כתובתו, מספר החלקה או המגרש עליו הוא ממוקם, וכו.
- תיאור הנכס והסביבה.
- הזכויות המוערכות – מיהו בעל הנכס כרגע, מי מתגורר בו בפועל, ועוד.
- המצב התכנוני – מהן התוכניות העתידיות הרלוונטיות לנכס, או מה ייעודה של הקרקע במידה ומדובר בשטח לא בנוי.
- מטרת השומה.
- הודעת השמאי על עריכת הביקור בנכס, בצירוף ציון מועד הביקור.
- המועד הקובע לעניין השומה.
- העקרונות שלפיהם נערכה השומה.
- במידת הצורך, יתווסף לחוות הדעת פירוט של אפשרויות השימוש בנכס, כלומר, מהן האפשרויות לשינוי ייעוד הנכס, אילו תוספות בנייה ניתן להוסיף, מהם אחוזי הבנייה המנוצלים מתוך הנכס, ועוד.